Το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο

«New Century Global Center»

Άνοιξε τις πύλες του στην Κίνα το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο!

διαθέτει κατοικίες, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, παραλία και… τεχνητό ήλιο

 

 

   Κάτι από τις πόλεις του  μέλλοντος φέρνει στο νου το μεγαλύτερο κτίριο που ξεκίνησε την λειτουργία του στις 28/6/2013 και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Σιτσουάν την Σενγκτού, μια «μικρή» πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων στη Νοτιοδυτική Κίνα.

   Δεν είναι το ψηλότερο κτήριο του κόσμου, ωστόσο είναι το μεγαλύτερο και ονομάζεται «New Century Global Center»

Το υπερκατασκεύασμα του οποίου η συνολική αισθητική είναι υπό ...συζήτηση, έχει ύψος μόνο 100 μέτρων αλλά μήκος 500 και πλάτος 400, κάτι που του δίνει το μεγαλύτερο εμβαδόν που υπάρχει σε ενιαίο κτήριο παγκοσμίως, καθώς που έχει σκεπασμένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 17,6 εκατομμυρίων (!) τετραγωνικών μέτρων. Χωρούν σε αυτό 20 όπερες του Σίδνευ,  ή τρία Πεντάγωνα των ΗΠΑ ή 4 φορές η πόλη του Βατικανού ή όσο περίπου η πόλη του Μονακό (περίπου 1500 τετρ. χλμ).
Το «Παγκόσμιο Κέντρο του νέου Αιώνος» μέσα στην άβυσσό του στεγάζει κατοικίες, σπίτια, γραφεία επιχειρήσεων, δύο πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων, θέατρα, αίθουσες συνεδριάσεων, δύο τεράστια εμπορικά κέντρα, ένα δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών, ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα, ένα ομοίωμα μεσογειακού χωριού, αξιοθέατα,  ένα παγοδρόμιο, ένα «πειρατικό καράβι» ως παιδότοπο και ένα πάρκο νερού που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κάποια εξωτική παραλία.

 Ψώνια, κολύμπι, πατίνια, ηλιοθεραπεία, ύπνος. Όλα μπορούν να γίνουν μέσα στο ίδιο κτίριο!

 Επίσης το γιγάντιο κτηριακό συγκρότημα έχει την δυνατότητα να αυτοφωτίζεται καθώς έχει το δικό του τεχνητό ήλιο που θα παρέχει θερμότητα και φως όλο το 24ωρο!

  Το έργο είναι φαραωνικό, οι αριθμοί σχεδόν απίστευτοι είναι το μεγαλύτερο  και για την ακρίβεια, το ογκωδέστερο κτίριο - μη ουρανοξύστης - στον κόσμο.
Περίπου 400.000 τετραγωνικά μέτρα είναι αφιερωμένα στα καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία φιλοξενούν μάρκες πολυτελείας.
Παρ' όλο που η Τσενγκντού απέχει περίπου χίλια χιλιόμετρα από τη θάλασσα, το Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα έχει ως θέμα τη θάλασσα, καθώς περιβάλλεται από ένα τεράστιο υδάτινο πάρκο στο οποίο αντικατοπτρίζονται οι εξωτερικές του επιφάνειες, διαθέτει σιντριβάνια και μια τεχνητή παραλία η οποία στεγάζεται από κυματιστή οροφή. Τα ξενοδοχεία διαθέτουν 1.000 δωμάτια, όλα με θέα στη «θάλασσα».
«Πρόκειται για τη μικρογραφία μιας ωκεάνιας πόλης που χτίστηκε από τον άνθρωπο»
λένε οι κινέζοι κατασκευαστές. Αποκρύπτουν βέβαια το γεγονός ότι η ιλιγγιώδης οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει πολλές παρενέργειες, μια εκ των οποίων είναι η τεράστια ρύπανση της ατμόσφαιρας. Το παχύ στρώμα νέφους που συνήθως καλύπτει την πόλη Τσενγκντού προκαλώντας μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το νέο κτίριο-μαμούθ θα αντιμετωπιστεί με μια νέα τεχνική: Το φως θα αντανακλάται με τέτοιον τρόπο στις επιφάνειες και θα διαχέεται σε μεγάλο τμήμα του εσωτερικού του, που θα δίνει την εντύπωση ότι ο ήλιος «λάμπει» όλη την ημέρα - επιτρέποντας παράλληλα τον έλεγχο τόσο της φωτεινότητας όσο και της θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους.
Η κυβέρνηση της Κίνας επιμένει στην προσπάθειά της να αναδείξει την πόλη Τσενγκντού ως την οικονομική πρωτεύουσα της Δυτικής Κίνας. Το ΑΕΠ της Τσενγκντού έφθασε στα 100 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση ανάμεσα στις πιο εύπορες κινεζικές πόλεις.

  «Το Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα αποτελεί ένα τοπόσημο που δεσπόζει στην περιοχή αλλά και σε σε όλον τον κόσμο προκαλώντας δέος» δηλώνουν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι οποίοι έσπευσαν να προκαταβάλουν τη «διεθνή σημασία» του νέου κτιρίου, προτού ακόμη γίνουν τα εγκαίνιά του.  

  Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κατασκευάστηκε μια νέα γραμμή του μετρό, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου στην περιοχή, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020.


   Για την ολοκλήρωση της κατασκευής του χρειάστηκαν τρία χρόνια.

  Φανταστείτe τέλος αυτή την  ιδέα των Κινέζων να την αντιγράψει κάποια εξελιγμένη χώρα της βόρειας Ευρώπης... Τι θα κερδίσουν? Θα έχουν ήλιο και θάλασσα 365 μέρες τον χρόνο!