ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

prosanatolismos

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ -ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο  βιοκλιματικός  και  ενεργειακός σχεδιασμός  έχουν στόχο να διασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες , εσωκλιματικές , με τη σωστή θερμική συμπεριφορά του κτιρίου χειμώνα καλοκαίρι και συνεπώς να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης ενέργειας με όλα τα επακόλουθα οφέλη –οικονομικά, περιβαλλοντικά με την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βελτίωση ποιότητας ζωής .

Αυτό επιτυγχάνεται με σχεδιαστικούς χειρισμούς και κατασκευαστικές τεχνικές ,περιορίζοντας έτσι την εξάρτηση του κτιρίου από μηχανολογικό εξοπλισμό για θέρμανση – ψύξη και φωτισμό του κτιρίου.

Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που μεταξύ των πολλών καλών που την χαρακτηρίζουν είναι και το κλίμα της.

Ένα κλίμα στο οποίο οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος για εφαρμογή με πολύ θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

 Δεν είναι τυχαίο που η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής είχε από νωρίς υιοθετήσει τόσες πολλές πρακτικές ,που τότε δεν ονομάζονταν βιοκλιματική αρχιτεκτονική , άλλα έξυπνη αξιοποίηση των στοιχείων της φύσης για την καλύτερη διαβίωση των ανθρώπων.

http://kpe-kastor.kas.sch.gr/energy1/introduction/contents.htm